Košarica

Nastanek

Skozi milijone let se je bujno rastlinje, ki je prekrivalo Azijo, zaradi sil narave razgrajevalo in nalagalo v plasteh. Naravne sile, še zlasti tektonika zemeljskih plošč, so vedno bolj pritiskale na te plasti. Več kot 6.500 različnih rastlinskih vrst je več tisočletij preživelo v nekakšnem geološkem sožitju, ki je ustvarilo debelo, črno, smolasto snov, ujeto globoko v Himalaji, Kavkazu in drugih znanih gorskih verigah v regiji. Vedno večji pritiski pod površjem so povzročili, da je smola shilajit začela pronicati iz razpok v skalah. Shilajit je gorska smola, kri gore.

Ljudstva s področja Himalaje in ostalih gorovij indijske podceline smolo shilajit uživajo že več tisoče let. Legenda pravi, da naj bi ljudstva v Himalaji pri opazovanju belih opic med poletno selitvijo odkrila, da so opice žvečile debelo smolnato snov, ki je v toplih poletnih mesecih pronicala iz razpok v skalah. Prav tej smolnati snovi so pripisali moč in zdravje opic in so jo iz radovednosti začeli uživati tudi sami. Takoj so opazili številne koristi za zdravje, ki jih je imela ta skrivnostna spojina. Ni trajalo dolgo, da je smola shilajit postala ena izmed ključnih snovi v ajurvedski medicini. Že starodavno ajurvedsko besedilo, imenovano Charaka Samhita, navaja, da v vesolju ni bolezni, ki se je ne bi dalo učinkovito ozdraviti s shilajitom. »V vesolju ni ozdravljive bolezni, ki jo Shilajit ne ozdravi. Pod pogojem, da ga jemljemo ob primernem času v kombinaciji s primernimi zdravili in v skladu s predpisano metodo. Kadar pa Shilajit jemlje zdrava oseba, to pri njej povzroči ogromno povečanje energije.«

V naravi se smola shilajit pojavlja v različnih barvah – od bele pa vse do črne barve, pri čemer velja, da temnejša, kot je, več hranilnih sestavin vsebuje.
Virgin Shilajit

Pridobivanje Shilajita in postopek filtracije


Prehransko dopolnilo Elite shilajit vsebuje le 100% naravno gorsko smolo. Smola shilajit, ki pronica skozi razpoke v skalah, vsebuje veliko nečistoč, kar je posledica dolgotrajnega tvorjenja smole. Za zagotovitev vseh zdravilnih učinkov naravnega shilajita ter hkrati tudi neoporečnega izdelka, prehransko dopolnilo Elite shilajit vsebuje prečiščeno smolo shilajit. Znanstvene raziskave smole shilajit temeljijo na proučevanju prečiščene smole. Le prečiščena smola shilajit je varna za uporabo in zagotavlja opisane pozitivne učinke za zdravje.

Pri prečiščevanju sledimo tradicionalni ajurvedski metodi čiščenja – smolo shilajit temeljito speremo z vodo in nato filtriramo, da se znebimo v vodi netopnih nečistoč. Raztopino shilajita nato koncentriramo s segrevanjem na višjih temperaturah (obenem temperature ne smejo biti previsoke, saj se ob previsoki temperaturi začnejo izgubljatu nekatere pozitivne lastnosti). Pri tem se oblikujejo kremaste plasti shilajita, ki jih večkrat posnamemo ter tako dobimo čisti shilajit. Opisani proces očiščenja je edini, ki lahko ohrani najbolj učinkovite bioaktivne sestavine smole shilajit, še zlasti fulvinsko in huminsko kislino ter dibenzo-alfa-pirone.