Košarica

Učinkovanje

1. učinek

Krepitev delovanja srca in ožilja

Smola shilajit je zaradi svojih antioksidacijskih koristi izvrsten kardiotonik. Raziskave so potrdile koristi shilajita za izboljšanje delovanja srca in zaščito pred poškodbami miokarda. Prav tako so raziskave pokazale, da shilajit pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi, ki predstavlja resno nevarnost za razvoj srčno – žilnih bolezni kot je ateroskleroza. V eni izmed raziskav je uživanje odmerka 2 g shilajita neprekinjeno 45 dni pripomoglo k zmanjšanju ravni trigliceridov v krvi in izboljšanju ravni »dobrega« holesterola HDL. Poleg tega baker in železo v Shilajitu igrata pomembno vlogo pri transportu kisika po našem telesu.
Krepitev delovanja srca in ožilja

2. učinek

Shilajit, zdravo črevesje in zdrave bakterije

Ljudje se v zadnjih letih vse bolj zavedajo pomembnosti zdravega črevesja. Pri tem je ključno pravilno razumevanje razlike med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami črevesja in kako kritično je ohraniti prebavni sistem v odličnem stanju. Navsezadnje je zdrav prebavni sistem bistven za ohranitev imunosti, uravnavanje apetita, obvladovanje stresa in še veliko več.

Nedavne raziskave so pokazale, da je pomemben dejavnik pri zagotavljanju zdravega prebavnega sistema in izboljšanju delovanja črevesja tudi fulvinska kislina. Fulvinska kislina vsebuje hranila, ki podpirajo sposobnost koristnih (dobrih) črevesnih bakterij, da tvorijo zdrave »mikrobiome« v našem telesu (mikrobiom je skupno ime za bakterijski "ekosistem", ki se nahaja v prebavnem sistemu).
Prav tako so raziskave pokazale, da uporaba fulvinske kisline zmanjšuje pojav prebavnih motenj ter črevesnih vnetij. Prav tako pomaga pri zmanjševanju zaprtja, napihnjenosti, driske in občutljivosti na določeno hrano. Poleg fulvinske kisline na zdravje črevesja pozitivno vpliva tudi huminska kislina. Fulvinska huminska kislina skupaj predstavljata od 60 do 80 % celotne mase shilajita. Prav njuni prisotosti je mogoče pripisati biološke in zdravilne učinke shilajita.

3. učinek

Lajšanje simptomov kronične utrujenosti, nespečnosti in stresa

Sindrom kronične utrujenosti lahko popolnoma zmanjša vašo sposobnost za normalno delovanje. Ljudje, ki trpijo zaradi simptoma kronične utrujenosti, čutijo izjemno utrujenost, slabo pomnjenje, bolečine in motnje spanca. Najpogostejši razlog za omenjene težave je neurejenost HPA (hipotalamična-pituitarna-adrenalne osi), glavne poti, ki se odziva na dolgotrajni stres v telesu. Zaradi aktivacije osi HPA se poveča nivo hormonov, med katerimi je najpomembnejši kortizol ali stresni hormon. Ti hormoni povzročajo spremembe v ozadju, ki jih posameznik ne zazna. Povečan nivo teh hormonov enako vodi v zmanjšanje funkcije imunskega sistema in v poškodbe živčnih celic v hipokampusu v možganih. Te spremembe lahko vplivajo na pojav infekcij, duševne motnje, težave s spominom in koncentracijo ...

HPA močno vpliva na raven energije, pomnjenje in cirkadiani ritem (dnevno – nočni ritem) posameznika. Pri ljudeh s simptomi kronične utrujenosti mora biti glavni cilj ravno normalno delovanje osi HPA. Raziskave so pokazale, da smola shilajit blaži učinke simptomov kronične utrujenosti prav z regulacijo osi HPA in z ohranjanjem mitohondrijske funkcije in celovitosti. Ob redni uporabi shilajita se tako zmanjšata utrujenost in tesnoba, hkrati pa smola shilajit preprečuje prekomerno zvišanje koncentracije kortizola in s tem povezan povečan stres.
Smola shilajit ima prav tako sposobnost reguliranja drugega pomembnega dejavnika kronične utrujenosti - motenj v delovanju mitohondrijev. Te drobne elektrarne proizvajajo vso energijo v celicah. Če vaši mitohondriji ne delujejo dobro, lahko občutite pomanjkanje energije in druge simptome kronične utrujenosti. Fulvinska kislina in dibenzo-alfa-pironi delujejo kot antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti. Dibenzo-alfa-pironi so zelo koristni za uravnavanje mitohondrijske funkcije, ki omogoča telesnim celicam, da absorbirajo in razgradijo hranila tako, da dobijo energijo iz njih.

Utrujenost je velikokrat tudi rezultat pomanjkanja železa v krvi. S sodobno prehrano človek pogosto ne zaužije zadosti železa, zato je za optimalno zdravje nujno potrebno vnašati železo v telo s prehranskimi dodatki. Železo je namreč izredno pomembno za tvorbo hemoglobina, katerega glavna naloga je, da prenaša kisik iz pljuč v ostale dele telesa. Ravno pomanjkanje železa je pogosto razlog za nastanek anemije. Smola shilajit je izredno bogata z železom in huminsko kislino ter tako preprečuje pomanjkanje železa v krvi in razvoj kronične utrujenosti.


4. učinek

Povečanje ravni energije in izboljšanje telesne zmogljivosti

Shilajit kot vasodilator

Za športnike je ključen stalen dotok krvi, obogatene s kisikom in minerali, do celic. Pri tem je bistveno to, da so krvne žile čim širše, saj se s tem omogoči večji pretok krvi in posledično večji dotok hranilnih snovi do celic. Širjenje žil je posledica tvorjenja dušikovega oksida. Človeško telo ima namreč sposobnost tvorjenja dušikovega oksida iz snovi v krvi. Shilajit vsebuje številne minerale iz katerih telo tvori dušikov oksid. Poleg tega pa shilajit vsebuje tudi fulvinsko in huminsko kislino, ki imata neverjetno sposobnost, da vežeta nase veliko količino kisika in ostalih hranilnih snovi ter jih dovajata celicam – še zlasti celicam v mišicah. S pomočjo dodatnega goriva so mišične celice uspešnejše - kar vodi k izboljšanju vzdržljivosti in povečanju mišične mase.

V eni izmed mnogih raziskav potencialnih koristi smole shilajit za športnike, so raziskovalci preučevali možne kardiovaskularne učinke dnevnega odmerka 500 mg smole shilajit pri moških in ženskah. Raziskovalci so zabeležili nekaj zelo obetavnih rezultatov. Poleg opaznega izboljšanja delovanja srca in ožilja, so raziskovalci zabeležili tudi 30-odstotno povečanje ravni dušikovega oksida pri udeležencih. Poleg tega se je pri udeležencih izboljšala tudi krvna slika – zmanjšali sta se ravni holesterola in trigliceridov v krvi.


Shilajit in tvorba ATP-ja

Smola shilajit tudi dokazano zvišuje raven energije. Shilajit deluje tako, da poveča proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP), ki je glavni vir energije človeškega telesa. ATP se tvori v mitohondrijih, kjer se zaužita hrana pretvori v energijo. S staranjem mitohondriji proizvajajo vedno manj ATP. Raziskave so pokazale, da ima shilajit sposobnost proizvodnje, izkoriščanja in celo ohranjanja energije na celični ravni. Prav tako so raziskave pokazale, da shilajit zmanjša porabljeno količino ATP – ja, ki je vir energije med vadbo, za kar 20 %, kar omogoča daljšo in intenzivnejšo športno aktivnost.

Rast kolagena v skeletnih mišicah

Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Kot eden najmočnejših vezivnih vlaken v človeškem telesu je kolagen ključnega pomena za elastičnost in moč naših mišičnih celic. V raziskavi, ki jo je izvedla Univerza v Ohiu, so sprva udeleženci 8 tednov dvakrat dnevno zaužili 250 mg shilajita brez telesne aktivnosti, nato pa so nadaljnje 4 tedne enako količino zaužili ob telesni aktivnosti. Rezultati so pokazali, da je uživanje shilajita spodbudilo prilagoditev skeletnih mišic z uravnavanjem genov, ki nadzorujejo elastičnost mišic ter regeneracijo in popravilo mišic.

Športniki pogosto trpijo za bolečinami v kosteh in sklepih. Shilajit s svojim antioksidativnim in proti vnetnim delovanje preprečuje in odpravlja bolečine v kosteh in sklepih.

Številni vrhunski športniki redno uporabljajo shilajit. Shilajit je naravni doping. Krvna slika se pri redni uporabi Shilajita močno izboljša.
Virgin Shilajit

5. učinek

Krepitev imunskega sistema

Shilajit dokazano krepi imunski sistem. Raziskave so pokazale, da se pri bolnikih, ki jemljejo shilajit, znatno poveča koncentracija T-limfocitov, ki so podvrsta belih krvnih telesc in igrajo osrednjo vlogo v človeškem imunskem sistemu. Shilajit pomaga belim krvničkam, imenovanim makrofagom, delovati bolje in hitreje. Natančneje, shilajit poveča proizvodnjo interlevkina (IL-1), proteina, ki ga sproščajo makrofagi. IL-1 opozarja mirujoče bele krvne celice na nevarnosti za organizem in jih spodbuja k delovanju. Povečana aktivnost belih krvnih celic preprečuje vstop bakterij in virusov v krvni obtok. Shilajit tudi stabilizira mastocite in preprečuje sproščanje histamina iz njih ter tako preprečuje alergijske reakcije.

Fulvinska in huminska kislina, ki skupaj tvorita približno 60 - 80 % shilajita, sta močna antioksidanta in elektrolita. V telesu nase vežeta številne vitamine in minerale in jih po krvnem obtoku dovajata celicam. Poleg tega fulkvinska in huminska kislina pomagata telesu, da zadrži ter absorbira hranila, ki jih potrebujemo za zdravje in dobro počutje.

Elite Shilajit

Vse koristi izdelka

 • Dvig energije, zmanjšanje utrujenosti ter hitrejša regeneracija
 • Pomaga telesu v borbi proti stresu in tesnobi
 • Zagotavlja čustveno stabilnost
 • Zmanjšuje vnetne reakcije v telesu
 • Anti-aging
 • Izboljšuje pomnenje in koncentracijo, spodbuja mentalno funkcijo
 • Izboljšuje libido in zvišuje nivo testosterona
 • Preprečuje izpadanje las
 • Izboljšuje zdravje črevesja in krepi imunski sistem
 • Izboljšuje prebavo in absorbcijo hranil
 • Razstruplja telo
Shilajit
 • Obnavlja in ščiti kožo
 • Izboljšuje plodnost
 • Močan antioksidant
 • Uravnava krvni sladkor in holesterol
 • Izboljšuje spanec
 • Spodbuja hormonsko ravnovesje